16 Квітень

КОМЕДОГЕННІСТЬ КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

Коли йдеться про пори, часто постає питання: які складові косметики їх забивають?
Відповідь на це питання зазвичай зводиться до одного: «Комедогенність – це індивідуальна реакція кожної окремої шкіри. Забити пори може будь-що».
Сьогодні пропоную трошки детальніше розібратися у цьому питанні.
З наукової точки зору, комедогенність – це здатність косметичних компонентів або засобів
приводити до забивання сально-волосяного фолікула, що в свою чергу спричиняє утворення мікрокомедону та його подальшу еволюцію і можливе перетворення на запальний елемент.
То чому ж «пори забиваються»?

Формування запальних елементів завжди починається з утворення мікрокомедону.
Далі, в залежності від багатьох обставин – типу і стану шкіри, догляду, внутрішніх і зовнішніх чинників, з нього можуть утворюватися або не утворюватися інші запальні елементи

Засіб створює на шкірі занадто щільну оклюзію (плівку).
У складі таких продуктів на ПЕРШИХ позиціях ви частіше зустрінете:
мінеральні масла, воски, вазелін, ланолін, щільні масла (ши, манго, бабассу та інші).
Щільна оклюзія призводить до порушення газообміну, підвищення рН поверхні шкіри та порушення роботи природної мікробіоти.

Невдала комбінація засобів.
Окремо продукти можуть працювати прекрасно і не викликати жодної негативної реакції, але їх поєднання може бути непідходящим саме для вашої шкіри та призводити до забивання пор.
Тут діє лише метод “спроб і помилок”. В принципі, при схильності до “забиття “
краще не використовувати
багатошаровий догляд.

Погане очищення та відсутність регулярної ексфоліації
Часто люди звинувачують засоби або окремі компоненти в усіх гріхах, пропускаючи елементарні базові речі.
При схильності до комедонів правильне очищення і регулярна мʼяка ексфоліація це не просто порада, це мастхев. У такої шкіри корнеоцити не встигають відлущуватися і
нашаровуються один на одного, провокуючи небажані реакції + також може приєднатися процес purging. В результаті людина може зробити абсолютно неправильний висновок:
“Засіб мені не підходить, він забивають мені пори”.

Індивідуальна особливість
Цей момент також не можна виключити.
Косметичний засіб на поверхні шкіри завжди зустрічається з нашою мікробіотою та різними ферментними системами, які починають цей засіб “переробляти”. Іноді несподівано викидає error і ми отримуємо неприємні реакції.
Від цього, на жаль, ніхто не застрахований, але хочу вас запевнити, це відбувається дуже рідко. Набагато частіше проблема полягає саме в перших трьох пунктах.

А як же списки з індексами комедогенності компонентів?
Ось ніяк, тому вони тут і не фігурують. Крім того, що дослідженням, на основі яких складено ці списки, що гуляють інтернетом, було зроблено на вухах кролика, а не на шкірі люди, вони й безнадійно застарілі.
Не можна вишукувати певні компоненти в формулі і називати продукт комедогенним,
якщо там знайшлося, наприклад, масло ши.
Більш менш інформативними можуть бути дослідження готового продукту, адже в індексі комедогенності компоненти вивчали у 100% концентрації…..

“Некомедогенна формула” – це маркетинговий напис на пляшечці, який ніколи не надасть 100% гарантій, як і напис “гіпоалергенний” чи “протестований дерматологами. Нагадаю, що такі написи ніяк не врегульовані на законодавчому рівні, немає правил і обовʼязкових умов таких тестів.
Як і завжди, на кінцевий результат впливає комплексна формула – концентрація цього компоненту, інтеракція з іншими інгредієнтами і продуктами, правильна схема догляду та індивідуальна реакція шкіри. Продукт, що забиває пори у однієї людини, може бути ідеальним для іншої.

Головний критерій в підборі засобу – розуміння типу, стану і потреб своєї шкіри.
Невірно підібраний засіб легко може зашкодити і без комедогенних компонентів у складі.
Також не забуваємо про задоволення базових потреб шкіри – очищення, зволоження, дбайлива ексфоліація та захист від сонця*.
Ці етапи допоможуть своєчасному відлущенню шкіри, що є профілактикою утворення комедонів і запалень.
*Памʼятаємо, що зловживання ультрафіолетом призводить не лише до зневоднення і передчасного старіння, а й є тригером запальних процесів та потовщення епідермісу.



Ми робимо те, що ти любиш!

Підписуйся та отримуй на пошту код на знижку -15% на своє перше замовлення