06 Липень

Як обрати крем з СПФ, частина 1

Як я вже розповідала, я прослухала не один семінар на тему захисту від сонця – багато інформації від хіміків-технологів і від дерматологів, кожен фахівець сильний у своїй сфері.

Але коли я почала готувати цей матеріал, я зрозуміла, в якій розгубленості може бути людина, яка намагається підібрати собі крем – маса суперечливої ​​інформації в інтернеті, рекламі, соціальних мережах, рекомендаціях косметологів і інформація ця, часто, складна і незрозуміла.

Вибрати захист від сонця перетворюється в якийсь квест, і я вас прекрасно розумію, адже для того, щоб розібратися і зрозуміти, на що, дійсно, орієнтуватися, потрібно розбиратися в багатьох речах, які вам, по суті, не потрібні, на це піде маса часу і сил.

Тому я тут, щоб допомогти вам і пояснити все простим зрозумілою мовою.

Я не хочу просто написати список кремів, хоча і це теж зроблю, але спочатку я хочу, пояснити базові речі, і ви зможете самі собі відповісти на частину питань, які ви надсилали в директ на цю тему.

Щоб зрозуміти, як нам захищатися, розберемося спочатку, від чого ми захищаємося, поговоримо про випромінювання.

У той час як ультрафіолетове випромінювання становить лише невеликий відсоток від загального сонячного випромінювання, воно є найбільш руйнівним. В даному випадку, нас цікавлять промені А і промені В, є ще промені С, але від них нас захищає, у всякому разі поки, озоновий шар.

Ви часто бачите на упаковках з захисним кремом написи UVA і UVB – це і є ті самі промені, від яких ми захищаємося Санскрін.

На інфографіці ви бачите основна відмінність цих променів і їх дію на шкіру.

Промені UVA довгі, але мають менше енергії, ніж короткі промені UVB.

Ця енергія передається поглинає світло молекулам в шкірі, хромофорам.

Хромофори, які поглинають світло в ультрафіолетовому спектрі, включають ДНК і меланін. Коли ультрафіолетове випромінювання поглинається ДНК, воно викликає ушкодження, які можуть привести до генетичних мутацій. Якщо це пошкодження не коригується природними захисними клітинами, мутованих клітини можуть швидко розмножуватися і в кінцевому підсумку призвести до раку шкіри. Найстрашніше те, що найчастіше цей процес не помітний до тих пір, поки не буде
занадто пізно.

А тепер найголовніше, що потрібно запам’ятати про промені:

UVA = старіння UVB = опік

UVA і UVB промені ушкоджують ДНК різними способами. Промені UVB безпосередньо поглинаються ДНК, тому вони більш тісно пов’язані з раком шкіри. UVA-промені, з іншого боку, викликають непряме пошкодження ДНК за допомогою утворення тих самих вільних радикалів, про які ми вам постійно розповідаємо і з якими боремося, в тому числі, і за допомогою нашої косметики. Саме ці вільні радикали викликають пошкодження ДНК, а не самі промені UVA.

Якщо з променями У всі більш-менш зрозуміло – ми відчуваємо їх вплив і розуміємо, що можемо згоріти на сонці і наслідки на шкірі у вигляді почервоніння з’являються практично негайно, ми можемо орієнтуватися на УФ індекс в додатках і розуміти, на скільки небезпечно зараз знаходиться на сонці , то з променями А все складніше.

По суті, промені А – наш невидимий ворог, вплив якого ми ніяк не відчуваємо, але при цьому цей ворог, на відміну від променів В, проникає через скло і активний постійно, незважаючи на сезон або похмуру погоду. Коли ми дивимося УФ-індекс в телефоні, ми бачимо його рівень для променів В, але не для променів А, які активні завжди.

Згоріти через скло або в похмуру погоду ми не можемо, а ось постаріти легко, не відразу, звичайно, а поступово, день за днем.

Ультрафіолетове випромінювання відповідає за 80-90% старіння шкіри обличчя. Оскільки колаген та еластин містяться в дермі, а UVA може проникати в дерму (дивіться картинку), передчасне старіння, пов’язане з ультрафіолетовим випромінюванням, відбувається головним осбразом через UVA.

Ще одна картинка в каруселі, яку бачили, напевно, вже все, але для наочності додам.

Фотостаріння від хронічного опромінення на сонці призводить до втрати еластичності шкіри, іншими словами, робить її більш обвислі.

Подивіться на це фото водія вантажівки. Ліва частина його обличчя постійно опромінюється сонцем.

Бачите різницю?

Це дуже важливо.

Віконне скло в машинах відображає промені діапазону UVB, від яких з’являється опік, але не діапазон UVA – промені старіння.

Рекомендується використовувати крем щодня, але особливо перед тривалим опроміненням на сонці, на пляжі, а так само на снігу, який відображає і посилює сонячні промені.



Ми робимо те, що ти любиш!

Підписуйся та отримуй на пошту код на знижку -15% на своє перше замовлення